rambutanیا  Nephelium lappaceum، از میوه های عجیب و غریب از نگاه مردم  مناطق غیراستوایی است. برای مردم مالزی، تایلند، فیلیپین، ویتنام، بورنئو، و کشورهای استوایی مانند کنگو rambutan میوه نسبتا شایعی است، چیزی معادل سیب برای مردم  ساکن در آب و هوای سردتر!

کلمه "rambut" در نام میوه rambutan کلمه ای مالایی است به معنی'مودار، و این اشاره به پوست این میوه دارد. در واقع، بدون برآمدگی های نرم  روی پوست، rambutan همان لیچی (یا litchee) است و در همان خانواده گیاهی  تقسیم بندی می شود. 

طول میوه رامبوتان در حدود 2 تا 3 اینچ بوده و بیضی شکل است ولی در برخی مواقع می تواند کره ای یا در صورت عدم توسعه هسته کشیده تر باشد. میوه رسیده به رنگ قرمز روشن بوده و در برخی موارد زرد رنگ با سایه های نارنجی می باشد. میوه آن سفید رنگ، آبدار و شیرین است.

از زمان گل دادن تا رسیده شدن میوه بیش از 90 روز طول می کشد و میوه های سبز رنگ کم کم زرد و سپس قرمز می شوند. معمولا قرمزها خوش عطرتر هستند. توجه داشته باشید که موقع خرید باید رامبوتانی انتخاب کنید که سر زایده های مویی آن سیاه نشده باشد. برای نگهداری در یخچال هم حتما باید داخل کیسه فریزر ذر بسته نگهداری شود تا آب میوه تبخیر نشود. هر چه طولانی تر نگهداری شود زایده های مویی رفته رفته سیاه رنگ می شوند اما میوه درونی همچنان تازه و آبدار است ولی اگر زمان خرید زایده ها سیاه باشد باید سریعتر مصرف شوند.با آن ترشی و مربا هم درست می کنند، اما میوه عطر و طعم خود را از دست می دهد!

فواید رامبوتان:

رامبوتان حاوی فسفر،آهن، چربی، پروتئین، ویتامین سی، کربوهیدرات و غیره است و پوست آن حاوی تانن و ساپونین می باشد. بومیان از این میوه در درمان برخی بیماریها مانند کم خونی فقر آهن نیز استفاده می کنند. همچنین از میوه تازه آن در درمان انگلهای روده ای استفاده می شود.این میوه در طب سنتی مالزی و اندونزی برای صدها سال به عنوان درمانی برای دیابت، فشار خون بالا و بیماری های مختلف به کار گرفته شده است .

علاوه بر آنتی اکسیدان ها به دست آمده در بتا کاروتن و ویتامین سی، پژوهشگران در دانشگاه چیانگ مای در تایلند نشان داده اند که پالپ rambutan ، دانه و پوست آن حاوی آنتی اکسیدان هایی به نام فلاونوئید است که برای کاهش کلسترول مفید بوده و دارای ویژگی های ضد سرطانی ، ضد التهابی می باشند. یکی از ترکیبات آلی دیگر موجود در پوست ، اسید گالیک است، که با خواص آنتی اکسیدانی ضد سرطان می باشد. 

 در کنگو نیز مانند شرق آسیا از  قسمت های مختلف گیاه استفاده درمانی می شود:

درمان اسهال خونی: برای درمان اسهال بومیان مقداری پوست رامبوتان را با سه فنجان آب مخلوط کرده و می جوشانند وقتی سیاه رنگ شد و تقریبا نصف آب اولیه باقی مانده جوشانده را از روی حرارت برداشته و اجازه می دهند خنک شود و روزی سه وعده میل می کنند.

تقویت موها: برای تقویت موها مقداری برگ رامبوتان را با آب معمولی مخلوط کرده و برگها را در آب تحت پرس فشار می دهند تا عصاره برگها خارج شده و از محلول برای شستشوی موها استفاده می کنند.

درمان تب: پمقداری وست خشک شده رامبوتان را در چند فنجان آب می جوشانند و پس از اینکه مخلوط خوب جوشید روزی سه بار برای رفع تب استفاده می کنند.

درمان دیابت: پنج دانه رامبوتان را خشک کرده، بو داده و سپس سرخ می کنند سپس آنها را پودر می کنند و با یک لیوان آب داغ مخلوط می کنند پس از سرد شدن در وعده های مختلف به طور مداوم استفاده می کنند.

شکوفه های رامبوتان هم مسحور کننده اند!

منبع: http://www.101healthyrecipes.com

http://www.blackface0whiteheart.blogfa.com/